Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Drvena stolarija? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Drvena stolarija

Drvena stolarija je tradicionalni i prirodniji oblik zatvaranja prozorskih otvora na kućama. Iako ona ima svojih prednosti i nedostataka kao i ostale stolarije, drvena stolarija smatra se najtoplijim i najugodnijim.
Najtoplija u smislu da drvo kao materijal je puno ugodniji na dodir primjerice od dodira na aluminij ili plastiku, PVC.

Koje su prednosti i nedostaci koju ima drvena stolarija nije lako odgovoriti. U brojčanim vrijednostima, drvo kao materijal je vrlo dobar toplinski izolator. No, sa najsuvremenijim i pred višekomornom PVC ili aluminijskom stolarijom gubi bitku.

Samo primjerice, što je drvo deblje, okvir drvenog prozora deblji, kvalitetnija je i toplinska izolacija. Ona je kod najkvalitetnijih drvenih prozora između 1,5 do 1,8 W/m2K. Slabija PVC stolarija ima od 2 do 2,4 W/m2K, dok trokomorna PVC stolarija ima sličnu toplinsku izolaciju od oko 1,6 W/m2K dok već sa pet komora je kudikamo bolja u pitanju toplinske izoliranosti, od oko 1,2 W/m2K. Manja vrijednost znači bolja toplinska svojstva.

Drvena stolarija - prednosti

  • ekološki prihvatljivija
  • prirodni materijal
  • kvalitetna toplinska izolacija
  • ugodnija i toplija na dodir
  • propusnost zraka (drvo diše, ugodnija prostorna atmosfera)

Drvena stolarija - nedostaci

  • cijena je viša, ekonomski manje prihvatljivija
  • kvalitetna toplinska i zvučna izolacija, ali gubi bitku pred suvremenijom PVC stolarijom
  • nije toliko podložna UV zračenjima
  • dimenzijski nije najstabilnija
  • održavanje, potrebno bojati i lakirati otprilike svakih 5 godina

Drvena stolarija nije toliko otporna na ultraljubičasta zračenja ni nije toliko dimenzijski stabilna. No, ipak drvo je prirodni materijal pa je ekološki prihvatljivija.
Drvena stolarija je kompliciranija za izvesti, odnosno potrebno je više vremena i pažnje za izgradnju kvalitetnog prozora od drva. Stoga je i ovo osnovni razlog zbog čega je drvena stolarija nešto skuplja.

Većina toplinske izolacije i toplinskih gubitaka ide kroz samo staklo jer ona čini najviši dio površine prozora. Pa je stoga i staklo, te broj stakala vrlo bitan čimbenik kod toplinske izolacije prozora i vrata.

Većinu nedostataka drvenih prozora rješava se aluminijem sa vanjske strane. Tako se rješava "problem" slabiijeg podnašanja loših utjecaja rješava. Na taj način kombinacija drva u unutarnjem prostoru daje sve prednosti koji drveni prozor nudi od ugoda na dodir do propusnosti zraka i ugodne atmosfere toplog doma. Vanjska pak strana obložena aluminijem izbacuje neke od nedostataka drvenog prozora kao što je to dimenzijska nestabilnost i propadanje prozora zbog UV zraka.

Stoga, ukoliko vam novac nije najbitniji faktor pri odlučivanju za kupovinu prozora, svakako je dobar prijedlog uzeti, ne bilo kakvu, već odabrati kvalitetnu drvenu stolariju. Kao dodatno osiguranje pridodajte sa vanjske strane i aluminij koji će štititi vaše prozore i vrata.