Izrada inox ograda po narudžbi

Kontaktirajte:
PROMETAL d.o.o.
Bratstva i jedinstva 12a
Savska Ves, 40000 Čakovec

Tel: 040 334 171; 040 334 431
Fax: 040 334 430
Mob: 099 676 2864; 098 241 742
Web: www.prometal-ck.hr

Detaljnije o PROMETAL d.o.o.

Inox ograde

Inox ograde su u zadnjih godina postale pravi hit pa ih često susrećemo na balkonima, te se inox ograde također postavljaju i služe kao ulazne i dvorišne ograde na kućama, raznim objektima i zgradama. Uporaba inox materijala koristi se za i izradu ograda na stepeništima ili samo u izvedbi rukohvata.

Nehrđajuči čelik poznati još pod nazivom inox čelik ili samo inox, što dolazi od francuske riječi "inoxydable", te u prijevodu znači nehrđajući. U metalurgiji se inox definira kao čelik slitine s najmanje 10,5 do 11% kroma po masi. Kod nas je poznat i uobičajen njemački oblik riječi rostfrei.
Nehrđajuči čelik se ne mrlja, ne hrđa odnosno ne hrđa tako lako kao obični čelik. Postoje razne izvedbe nehrđajućeg čelika u odnosu na finalnu obradu koja ovisi za što se on priprema i u kojim će uvjetima nehrđajuči čelik biti izložen. Uglavnom se koristi na mjestima gdje je potrebna njegova iznimna čvrstoća i nehrđajuća karakteristika.

Cijena inox ograde

Cijena inox ograde iznosi otprilike oko 1000Kn do 1800Kn po metru kvadratnom sa uključenom montažom za inox AISI 304 koji se uglavnom postavlja u kontinentalnom dijelu, dok je cijena za morski inox AISI 316 skuplja za 40-60%.
Cijena može varirati ne samo zbog odabira materijala, vrste montaže, već i do kompleksnosti ili jednostavnsti same ograde.

Prednosti inox ograde

  • čvrstoća
  • estetski izgled
  • nehrđajuće svojstvo
  • vrlo lako se čisti
  • minimalno održavanje
  • izdržljivost i trajnost
  • teško ga je ogrebati

Nedostaci inox ograde

  • relativno visoka početna cijena


Inox ograde uglavnom izrađuju tvrtke koje se bave bravarijom, a u ponudi najčešće nude izradu svih inox ograda, balkonskih inox ograda, inox ograde za terase, inox rukohvata, inox ograde za stepeništa i slično. Općeniti naziv za ove djelatnosti zna biti naveden kao inox bravarija. Izraditi se mogu također oglasni paneli, nadstrešnice, nosači raznih stupova, razna galanterija, protuprovalne rešetke za prozore ili vrata, tende i slično.

U ovisnosti gdje se postavlja, klimatski uvjeti i podneblje gdje se vrši montaža kod nas je najuobičajeniji zbog kontinentalne klime i morske.
Za kontinentalnu izvedbu koristi se takozvani kontinentalni inox ili AISI 304, dok je za more zbog soli u zraku se upotrebljava kvalitetniji i otporniji takozvani morski inox odnosno AISI 316. Cijena ovog inoxa je znatno veća, ali je svakako preporučljiv pa čak i obavezan za montažu u krajevima kraj mora.
Inox je materijal koji zahtijeva potpunu drugačiju obradu samih spojnih dijelova i vara od ostalih metala. Stoga je izuzetno važno posvetiti pažnju ovom detalju jer najčešći problemi mogu nastati prilikom neispravnih ili loše izvedenih spojeva.

Kada su kvalitetno izrađene inox ograde estetski lijepo djeluju i uklapaju se u gotovo svaki prostor, trajne su i dugi im je vijek trajanja bez naročitih promjena, čvrste, robusne su i uvijek u trendu. Mogu se kombinirati sa svim vrstama i oblicima objekata i kuća, odlično pristaju na drvenu i PVC stolariju. Ukoliko se odlučite za izradu inox ograde svakako imate na umu da će vas početna cijena znatno više stajati u usporedbi sa ostlaim oblicima ograda, no zbog malih troškova održavanja i velike i duge trajnosti investicija će u konačnici svakako biti isplativa.