Ukusni kiseli kupus (kvašeno zelje) po izvornoj domaćoj recepturi

Kontaktirajte:
BELALOV OPG
Tina Ujevića 25a
40000 Čakovec

Mob: 091 583 4526

Detaljnije o BELALOV OPG

Kiseli kupus

Kiseli kupus je od davnih bakinih dana jedna od najomiljenijih jela koja se priprema kao dodatak jelima uz mesa, jer svojim svojstvima odlično neutralizira velike količine masnoća.
Stoga i stara poslovica kaže da tko drži do zdravlja će i jesti kupus. Kupus je bogat kalijem, željezom, magnezijem, sumporom, bakrom, te manjim količinama natrija. Savršen odnos kalcija i fosfora u kupusu omogućava potpuno iskorištavanje kalcija u organizmu. U zimskim razdobljima kupus i kiseli kupus je jedini i najbolji prirodni izvor prijeko potrebnog vitamina C.

Kupus je sam po sebi zdrav, a što dobrog i zdravog nudi kiseli kupus. Kiseli kupus po najboljoj recepturi pripremaju još samo rijetki, a sezona kiselog kupusa započinje svake godine u jesen. Ne treba ni posebno napominjati da doma vjerno izrađeni kiseli kupus ima daleko bolji i bogatiji okus od kupljenog. Kako pripremiti kiseli kupus nije tajna, no samo vješti, te oni koji se drže tradicionalnih navika i bogati iskustvom svake će godine znati pripremiti najukusniji i najzdraviji kiseli kupus koji će svi rado vidjeti i kušati na svojim stolovima.

Kiseli kupus priprema

Kupus kao namirnica mora odležati barem 7-15 dana u suhoj i prozračnoj prostoriji. Nakon čišćenja, izabere se nekoliko ljepših i čvršćih glavica kupusa u kojima se nožem izreže pri dnu rupa u obliku lijevka tako da glavica zadrži svoj oblik. Ovakve glavice i njezini cijeli listovi se onda koriste za omatanje mesa u sarmi.

Preostale glavice kupusa ribaju se na ribežu, no najkvalitetniji okus ipak ima kupus koji se kao i nekad rezalo nožem. Zbog današnjeg ubrzanog života, koriste se razni rezači i ribeži, no oni najzahtjevniji htjeti će okusiti i kiseli kupus koji je ručno narezan. Jedina razlika je u tome što će u kiselom kupusu koji je ručno narezan širine rezova biti različite pa će to biti još jedan dodatan detalj za one koji vole "cjepidlačiti" ali i potpuno uživati u svim blagodatima koje nudi kiseli kupus.

Zatim se pripremi bačva od drveta, koja mora biti uredna i čista, jer i sam miris i kvaliteta drva će utjecati na konačni ukus zelja i kiseli kupus. Na dno te bačve stavi se nekoliko klipova domaćeg kukuruza (3 do 6 komada), korijen očišćenog hrena (2-3 hrena), te se na to pridoda i sipa sav narezani kupus i dobro posoli sa oko 3 šaka soli.
Nakon ovoga potrebna je muška ruka, koja će dobro natući ovaj kupus u bačvi. Uzme se čvrsti drveni malj i njime se nabija.

Kad ste završili na vrh postavite priređene najlješe glavice kupusa koje ste maloprije ostavili postrani sa rupom prema gore.
U te rupe glavica kupusa nasipate po jednu žlicu soli. Preko ovih glavica zelja opet postavite naribano ili izrezano zelje, nekoliko krišaka narezanih dunja, lovorov list, nekoliko manjih zelenih paprika, zrna crnog bibera i nekoliko žlica soli. Te se sve zajedno još jednom čvrsto nabije.
Ovaj postupak možete raditi više puta, ovisi o tome koliko cijelih glavica želite imati, te radite toliko slojeva koliko vam odgovara. Jedini je uvjet da je zadnji sloj prekriven sa slojem naribanog kupusa. Ujedno moramo i razočarati mušku ruku koja nema volje nabijati kupus, da je kupus što više nabijen ukusniji.

Na kraju pokrijte sve čistom krpom i poklopite sa drvenim poklopcem, a na poklopac postavite teški kamen ili kamenje. Ovakvu bačvu ostavite u toploj prostoriji kako bi postupak kiseljenja započeo, te kad kupus počinje biti kiseli, to ćete primjetiti po snažnom mirisu, pohranite ga na neko hladnije mjesto.
Možete koristiti i jedan trik da poklopac pokrijete i sa plastičnom vrećom punom vode, koje će dobro prekriti poklopac daske i tako spriječiti prolazak raznih neugodnih mirisa u vaše stambene prostorije. Voda u plastičnoj vreći ako je ima dovoljno zbog svoje težine može se tada koristiti i umjesto kamenja. No ukoliko se želite pridržavati tradicionalnih naputaka, izbjegavajte neprirodne materijale.

Kiseli kupus morate prati kad se zakiseli, a nakon toga svakih 10-14 dana. Perite ga na način da skinete svo kamenje, drveni poklopac i krpu. Sva voda koja se nakupila na vrhu odstranite, te nadomjestite sa novom svježom hladnom vodom. Prije nego što vratite krpu, drveni poklopac i kamen i njih dobro isperite u toploj vodi i sve vratite kako je i bilo.

Zanimljivost koja se nikako ne smije izbjeći je da je kiseli kupus jedna od rijetkih namirnica uzeta iz čiste prirode koju je čovjek obradom uspio poboljšati i povećati njezina nutritivna svojstva preko procesa kiseljenja. Kupus prilikom kiseljenja fermentacijom stvara vrlo kvalitetan kobalamin ili Vitamin B12 koji se u prirodnom okruženju nalazi samo u namirnicama životinjskih podrijetla, u pršutu.
Stoga je kiseli kupus ujedno i namirnica koju vegetarijanci i vegani nikako ne bi smjeli izbjegavati u svojoj prehrani.