Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Lovor višnja - uzgoj, sadnja i održavanje? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Lovor višnja - uzgoj, sadnja i održavanje

Lovor višnja je vrlo otporan zimzeleni grm sa vrlo lijepim i sjajnim zelenim gustim listovima koji je vrlo otporan na orezivanje. Odlično raste na sunčanim mjestima, ali dobro će rasti i u sjeni. Listovi su sjajne i tamnozelene boje. Mladi listovi posebno su lijepe svjetlozelene boje i rastu ubrzo nakon orezivanja. Zbog ovih navedenih karakteristika lovor višnja je vrlo pogodan i česti izbor za žive ograde.

Lovor višnja sadnja i razmnožavanje

Ova biljka sadi se u preporučenim razmacima od oko 40cm. Neki preporučuju i širu sadnju, do 80cm, no najidealnije za živu ogradu jesusu razmaci između 30-50cm. Zbog svojeg brzog i širokog rasta nije preporučljivo saditi je gušće, kao ni u dva reda ili u cik-cak raspored. Dovoljno ju je posaditi u navedenim razmacima u pravoj liniji.

Samostalno lovor višnju možete razmnožiti sa reznicama ili sa sjemenkama. Sa reznicama se razmnožava na način da se odrežu mlade reznice i stave u zemlju. Potrebna dužina reznica su 20-40cm i očisti se donji dio od listova. Na vrhu se ostavi 3-4 lista, dok se donji dio 7-15cm postavi u rahlu zemlju.
Najbolje reznice su one poludrvenaste koje se ubiru od kraja ljeta pa do jeseni. Poludrvenaste reznice su one koje nisu starije od godine dana. Pri vrhu im je stabiljka zelene boje, dok im je dno već drvenastog oblika i forme.

Razmnožavanje sjemenkama se odvija u jesen na način da se sjemenke uberu sa grma ili pokupe otpale ispod lovor višnje. Sjemenke se postavljaju odmah u rahlu zemlju i u proljeće bi mogli primijetiti izboje mlade lovor višnje kako niču iz zemlje.

Naravno ako radite sami razmnožavanje lovor višnje imajte na umu da Vam neće uspjeti sve reznice ni niknuti sve sjemenke. Stoga uvijek posadite barem 3 puta više reznica ili sjemenki negoli ćete ih zaista trebati.

Lovor višnja koja nikne iz sjemenke, u odnosu na onu iz reznice, trebala bi se kasnije razviti u jaču, bolju i kvalitetniju lovor višnju. Iz ovog razloga preporučljivo je lovor višnju uzgojiti iz sjemenke.

Uzgoj i održavanje lovor višnje

Mlade biljke potrebno je orezivati osim u visinu i u širin. Na taj način ćemo potaknuti njihovo grananje. Osim toga biljka zahvaljujući ovom postupku postaje gušća, a time i pogodnija za živu ogradu.
Orezivanje se preporučuje jednom u rano proljeće i jednom u rano ljeto, točnije u ožujku i lipnju. Orezuje se na način da svako sljedeće orezivanje dopuštamo da biljka izraste najviše 5-10 cm, bilo u širinu ili visinu.
Kada je postignuta određena željena visina i oblik, tada pak se orezuje također dva puta, ali u svibnju nakon cvatnje i jednom u rujnu.

Mlade grane koje niknu pri dnu samom dnu biljke uvijek skratite na polovinu dužine, kako bi potaknuli donje širenje grma koje najčešće ogoli. Također je preporučljivo svakih pet godina prorijediti samo središte grma kako bi stvorili prostor za nicanje novih grana i mladica.

Cijena sadnice lovor višnje

Cijena sadnica lovor višnje kreće se, u vrijeme pisanja ovog članka, između 15-50kn (2-7 EUR) po sadnici. Cijena je niža za manje sadnica, a naravno veća za velike sadnice. Mogu se kupiti i sjemenke lovor višnji, koje su značajno povoljnije, te im se cijena kreće negdje oko 10-30Kn (1-4 EUR) za 30-50 komada. Obratite pažnju da postoje više vrsti lovor višnje, a najjednostavnija podjela i na koja se koristi u nas je uskolisna i širokolisna lovor višnja.