Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Moto oprema? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Moto oprema

Moto oprema je neizostavan dio oprema svakog savjesnog i opreznog vozača motora. Većina zemalja uvela je obvezu nošenja i korištenja raznih moto oprema kao mjera dodatne zaštite vozača motora, od zaštitne odjeće do kacige.
Moto oprema za zaštitu vozača uključuje razne vrsti zaštitnih kaciga, jakni, rukavica, čizmi i hlača.

Motociklističke jakne se uobičajeno izrađuju od posebnih najlonskih materijala, kože i kevlara. Jakne osim ovih materijala kao dodatnu zašitu nude štitnike od čvrstih materijala koji se nalaze na laktima ruku, zatim duž cijele kralježnice do zadnjeg dijela kacige i na ramenima.

Rukavice kao zaštitna moto oprema se izrađuju od kože, kevlara, te poneke sadrže i dodatne zaštite od karbonskih vlakana.

Čizme, posebice za sportsku vožnju sadrže dodatnu učvršćenje za gležnjeve i posebnu zaštitu za prstiju nogu. Motorist koji na prvo mjesto stavlja zaštitu svakakoće koristiti čizme čiji džon i peta savršeno odgovara na nožice motora i koje nude čvrsto držanje gležnjeva stopala.

Hlače kao dio moto opreme su većinom kožne, najlonske ili izrađene od kevlara, te se najčešće štitnici nalaze na koljenima.

Sva navedena oprema od jakni, čizmi, hlača i rukavica ne spada pod obvezatnu opremu za motocikliste u većini država diljem svijeta.
Za kacigu ne vrijedi ovo pravilo. Ono je obvezna i nezaobilazan dio moto opreme svakog malo ozbiljnijeg i savjesnijeg vozača motorkotača.

Offroad vozači ili vozači koje vole skretati sa ceste na razne puteljke koriste cijeli niz plastičnih štitnika kao dodatne zaštite kojem štite svoje tijelo prilikom padova sa motora. Ovakvi plastični oklopi štite ekstremitete od loma, uganuća i/ili iščašenja, te leđa i prsa od udaraca i/ili loma kostiju. No, koliko god moto oprema bila kvalitetna i vrhunski napravljena ona nikad ne može biti potpuno efikasna u obavljanju svoje zadaće. Stoga najveća zaštita svakog vozača pored izbora zaštitne moto opreme je oprezna i pažljiva vožnja.

Motoristička kaciga je zaštitna moto oprema koju najčešće i uglavnom koriste svi moto vozači. Osnovna zadaća kacige je da zaštiti glavu vozača prilikom udara, kao i zaštite lice vozača. U većini razvijenijih zemalja nošenje kaciga je obavezno.

Kacige se izrađuju u dvije razine, čvrstog dijela i dijela koji apsorbira energiju prilikom udarca. Čvrsti dio zaštitne kacige prenosi udarac na veću površinu, dok dio za apsorbiranje snage udarca koji je najčešće od polistirenske pjene, ublažuje udarac koji se prenosi na glavu, lubanju i mozak.

Kacige se dijele u tri osnovna stila, kaciga sa preklopnom prednjom maskom, otvoreno lice i puno otvoreno lice. Kod ove zadnje kao povećana sigurnost najčešće postoji dodatna zaštita za bradu.

Kao što je vidljivo iz svega nabrojenog moto oprema je nezaobilazan dodatak i trošak kad odlučite da ćete kupiti motorno vozilo. Stoga je pametno imati na umu i ostaviti neku novčanu rezervu da kupnja motora iziskuje i ovaj dodatni trošak. Mada će većina vozača svakako razmišljati o kupnji kacige kao dio moto opreme što zbog svoje sigurnosti što zbog zakona, svakako je preporučljivo se opremiti jaknom, hlačama, čizmama i rukavicama.
Osim što će vas kvalitetna moto oprema štititi u slučaju nezgoda, ona će vas svakako dodatno zaštiti od vremenskih raznih vremenskih nepogoda kao što su to kiša, sunce, vjetar i/ili snijeg.