Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Obrada slike u GIMP programu? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Obrada slike u GIMP programu

Obrada slike u GIMP programu u ovom članku je opisana za obradu slike za potrebe osobnih dokumenata, ali može se primjeniti na obradu bilo koje slike gdje želite dobiti kvalitetnu sliku lica odnosno profila. Više informacija o pripremi slika za osobne dokumente možete pronaći ovdje u našem od jednih prethodnih članaka.
Skinite, instalirajte i pokrenite besplatan program GIMP za obradu slika kojeg možete pronaći na google tražilici.

1. Otvorite sliku sa Ctrl+O
2. Prema gore navedenom linku i PDFu mogli ste vidjeti koji dio lica je potreban za sliku za osobne dokumente. Vi svakako izrežite sada malo veći dio oko glave i dio tijela koji ćete kasnije još dodatno obraditi. Razlog je taj što nije potrebno da obrađujete cijelu sliku. Klikom na R možete odabrati dio slike mišem, te dodatno na Toolbox ispod ćete vidjeti preciznije označavanje izbora u pixelima u Position i Size kućicama.
3. Kad je željeni dio slike označen, kliknite Ctrl+X i postavite ga u novi sa Shift+Ctrl+V.
4.Odaberite desnim klikem miša na sliku, Colours i Levels te podesite levele da slika ispadne što bolje. Ako niste sigurni kliknite Auto.
5. Zatim odaberite opciju desnim klikom miša na sliku na Colours i Curves, dobar je savjet da pokušate dobiti blagi oblik slova S. Sa ovom opcijom možete dosta kvalitetno unaprijediti sliku, ali nikako ne pretjerivati i koristiti sasvim male promjene.
Sa opcijom Colours i Color balance možte ugoditi sliku ako smatrate da je primjerice prevladava previše crvene na slici ili neke druge boje.
Možete sliku još malo ugoditi sa desnim klikom miša pa na Colours i Brightness and Contrast, te ako imate sveukupno previše i zasićenje boja smanjiti ih sa Colours - Hue and Saturation i smanjiti malo Saturation polje.
Oprez: pripazite da pažljivo koristite ove opcije te da ne pretjerujete, jer sliku biste mogli potpuno upropastiti. Koristite samo male korekcije koje su ugodne oku. Još jedna napomena je ta da slika kako izgleda na vašem monitoru, neće izgledati gotovo identično kada je date tiskati u foto studiju.
5. Mrlje na licu, prišteve, manja ozljeda, kvrgice ili nešto slično možete najbolje ispraviti sa Healing alatom. Kliknete slovo H ili odaberete flaster ikonu sa Toolboxa, te se približite mrlji na licu mišem. Odaberite ispravan ili dobar dio lica pokraj mrlje sa Ctrl + lijevi klik miša, te ćete daljnim kliktanjem lijevog miša iskopirati dio dobrog lica preko mrlje ili onog dijela lica koji popravljate.
Napomena: madeže i slične oznake lica koje su vječno na vama ne dirati, jer tada to više niste vi na slici i takva slika neće nikako vrijediti za osobne dokumente.
6. Malo zagladiti kožu možete na slijedeći način. Gore pri vrhu programa u toolbaru odaberite Select i Toggle Quick Mask ili jednostavno klikom Shift + Q. Slika bi trebala cijela pocrvenjeti. Sa gumicom točnije Eraserom odaberite ga sa Shift + E obrišite cijelo lice da ne bude crveno. Dakle samo lice, obraze, čelo, bradu obrišite, te ostavite da i dalje u crvenom bude kosa, obrve, oči, nos i rupice na nosu, usne, uha i gornji dio tijela.
Eraser možete prilagoditi po veličini u opcijama kako vam odgovara, a ukoliko pogriješite i obrišete nešto više vratite se sa Undo ili odaberite paintbursh sa tipkom P pa obojajte nazad u crveno.
Kad ste završili kliknite Shift+Q da isključite Toggle Quick Mask, zatim desnim klikom odaberete Filters - Blur i Gaussian Blur. Te time zagladite dio kože, opcije nemojte previše dizati. Defualtno su postalvjene na 5 idite do max 10, procijenite sami.
7. Naposljetku možete malo dodati i sjaja na sliku, no to nije potrebno. Ako želite i ovo pokušati napravite novi Layer sa Layer - Duplicate Layer i na ovom duplikatu postavite Gaussian Blur u dosta visokim razmjerima. Tako postavite da je layer i slika na njemu vidljivo mutna. Odaberite na ovom layeru Color Curves i napravite sliku izuzetno svijetlom.
U Windows toolbaru odaberite Layers, pa ovaj odabrani layer postavite u Soft Light mod te ga posvijetlite, napravite transparentnim sa Opacity postavite na željeni odabir 10-30%.

I to je to slika je gotova i obrađena, ukoliko ste negdje zapeli svakako nas možete kontaktirati.

Postavljanje veličina za osobne dokumente

Sada je još izrežite na potrebne dimenzije 30x35mm ili 35x45mm, točnije sa R tipkom označite dio slike i ušišite točan omjer već po potebi. Ako se radi o 30x35 dimenziji, tada odaberite veličinu koja najbolje odgovara vašoj veličini slike. Primjerice to može biti slika u pixelima dimenzije 300x350 ili 600x700, 800x933 i slično, bitno da vrijedi formula 30 / 35 = vaša širina / vaša visina slike.
Nadamo se da shvaćate poantu. Odabrane dimenzije i poziciju slike sa Ctrl+X izrežite i ubacite u novu sa Shift+Ctrl+V.

Ovu sliku spremite i to će biti slika za vaše daljnu obradu. Promijenite joj veličinu na 30x35 u mm sa Images - Resize ili kakvu već pripremate i svakako DPI postavite na barem 300dpia. Pripazite da ne promijenite omjer slike, te da omjer zaključate kako slika ne bi bila preuska ili previsoka (rezultat suženo ili preširoko lice). Otvorite novi dokumenat u GIMP programu i postavite ga na veličinu 100x150mm, landscape format, jer takve slike kreiraju u foto studijima.
Zalijepite 6 do 8 slika kreiranih sa Ctrl+C na vašoj slici i na novo kreiranoj zalijepite sa Ctrl+V na ovu fotografiju, spremite je u .jpg u najvećoj kvaliteti 100%, spremite na prijenosni medij i odnesite na razvoj u digitalni foto studio.


Napomena:
Ove upute mogu koristiti samo napredniji korisnici ili oni koji su svakako oprezni i spremni naučiti nešto novo. Nemojte zloupotrebljavati ove upute niti ih ne koristiti u skladu kako one ne opisju niti ih pogrešno tumačiti.