Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Opadanje kose? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Opadanje kose

Opadanje kose i bojazan pred ćelavošću je jedan od problema koji većim dijelom zahvaća muškarce, ali i žene. Ćelavost je oblik vlasišta glave bez kose ili sa vrlo tankom i razrijeđenom kosom. Pojedini muškarsci jednostavno ignoriraju opadanje kose i rješavaju to na jednostavan i najbolji način da se šišaju na vrlo kratko ili popularnu nulu, dok drugi najčešće utroše nepotrebno puno vremena, živaca i novaca kako bi spasili što više dlaka na glavi.

Alopecia sa klasičnog grčkog jezika znači gubitak ili opadanje kose sa glave ili tijela. Alopecia ako je dugotrajna također može značiti i ćelavost, odnosno ćelavost je ispravniji termin za neku vrstu gubitka kose ili alopecije odnosno androgene alopecije.
Stoga kod ljudi za ćelavost se generalno smatra androgena alopecija ili muška ćelavost ili varijante istoga, ženska ćelavost. Ovaj sindrom kao što je rečeno više se pojavljuje u muških odraslih osoba, ali postoje nerijetki slučajevi i kod žena.
Jačina, stupanj i oblik ćelavosti može jako varirati, kako kod muškaraca tako i kod žena.
Proćelavost se ne smije mijenjati sa slučajnim gubljenjem kose ili takozvanom alopecijom areata. Postoje dvije podrvste alopecije. Alopecija totalis koja uključuje gubitak sve kose na glavi i alopecija universalis koja znači gubitak sve kose i dlaka sa glave i cijelog tijela.

Zašto gubimo kosu?

Do gubitka kose može doći zbog prečestog potezanja ili povlačenja kose. Zatim zbog određenih rutinskih frizerskih tretmana kose od uređenja i nošenja repova i pletenica ili primjenom vrućih peglanja kose.
Ponekad zbog medicinskih razloga, opadanje kose je primjećeno zbog nedostatka željeza.
Općenito, gubitak kose na pojedinim dijelovima glave nazivamo alopecia areata. Ona se najčešće povezuje sa naglim gubitkom ili opadanjem kose gdje se pojavljuje na određenim dijelovima glave. Ukoliko se ne liječi ili ako iz određenih razloga ne može liječiti, dugotrajnije opadanje kose rezultira sa ćelavošću.
Prilikom opadanja kose, sama vlasište je oslabljeno, kosa postaje tanja i sve rijeđa.


Uzroci opadanja kose

Uzorci opadanja kose mogu biti najrazličitiji, od zdrastvenih problema, neispravne ili loše ishrane, hormonskih promjena, loših ili nepravilnih tretmana za kosu, hipervitaminoze, nedostatka željeza, te zbog raznih lijekova ili liječenja i bolesti.
Najčešće opadanje kose ili problem koji se javlja je muška ćelavost. Osnovni, glavni i najčešći uzroci muške ćelavosti jest genetska komponenta. Velike studije koje su provedene u 2005. i 2007. godini potvrđuju da se genetski ćelavost prenosi sa majčinske linije. Stoga ako vam je djed ili netko sa majčine strane ćelav postoji mogućnost da ćete i vi imati problema sa opadanjem kose.
Uglavnom iz raznih studija i proučavanja doznaje se koji je točno gen odgovoran za opadanje kose ili ćelavost, no vjerojatno većini muškaraca kada je primjeti najbitnije je kako očuvati što duže kosu i pokušati je održati.


Kako izbjeći ili usporiti opadanje kose

Ukratko, živite zdravim životom. Sa što manje stresa, jedite zdravo i krećite se. Nemojte prečesto prati kosu ni koristiti lakove ili gelove za kosu. Ukratko, izbjegavajte ako je moguće razne tretmane za kosu ili ako ih koristite, koristite one kvalitetnije i skuplje, ali što rijeđe.

Prirodnim putem opadanje kose možete usporiti na slijedeće načine, pranjem kose 1-2x prirodnim i vlastitom napravljenom "prirodnim šamponom" i/ili premazivanjem glave sa uljima i čajevima. Povoljno na rast kose, sprečavanje ili usporenje opadanje kose utječu: ružmarin, lavanda, kopriva, korijen čička, jaje, bademovo ulje, maslinovo ulje, ulje jojobe, kokosovo ulje, ricinusovo ulje i med.

Prirodni šampon za zdravu kosu i vlasište

Umještajte med, maslinovo ulje, bademovo ulje, ulje čička, žutanjak jajeta i cimet. Nanesite na kosu i umasirajte u vlasište. Kada vlasište masirate bitno je da masirate sa vrhovima prstiju, a ne noktima. Masirajte i "šamponirajte" kosu oko 3-5 minuta. Ovakvu smjesu ostavite na glavi neko vrijeme. Najbolje je ako sve to prekrijete vrećicom i prespavate preko noći pa sutradan dobro isperete.
Kosa i korijen kose će vam biti zahvalni. Ovo činite 1-2 tjedno, nikako ne više, te bi za 3 mjeseca morali početi primjećivati povoljnije rezultate.

Prirodni čaj za kosu

U kipuću vodu ubacite ružmarin, lavandu, koprivu i korijen čička. Ostavite da se kuha otkriveno i kipi lagano još 2 minute, te ostavite da tako odstoji 10-ak minuta. Procijedite i kada se ohladi stavite u frižider. Ovaj čaj se ne pije, stoga ga nemojte piti.
Čaj svako jutro i večer lagano umasirajte u vlasište po 2-3 minute. Naravno, odtočite u posebnu zdjelicu oko 1/2 dcl postrani da se malo zagrije na sobnoj temperaturi. Umačite vrškove prstiju u čaj i prenesite na tjeme glave. Bitno je da pažljivo sa laganim i čvrstim kružnim pokretima masirate vlasište. Dobro je i nakon masaže potapkati (polupati) vrškovima prstiju temeljito cijelo vlasište. Znati ćete da dobro masirate glavu i vlasište kada se nakon masaže osjećate ugodno i dobro.