Kvalitetne presadnice povrća (flanci)

Kontaktirajte:
BELALOV OPG
Tina Ujevića 25a
40000 Čakovec

Mob: 091 583 4526

Detaljnije o BELALOV OPG

Presadnice povrća

Presadnice povrća ili flanci su najtražniji u proljeće i uobičajen kupovni artikal svih onih koji u rano ljeto, cijelog ljeta, a i rane jeseni žele imati stol pun zdravog i domaćeg povrća.
Hrana je nezaobilazna i sve se više pridaje pažnja ne samo na cijenu, već i na kvalitetu s osobitim naglaskom na kvalitetno jelo. Za kvalitetno jelo morate imati kvalitetno i ekološki uzgojeno povrće, a bolji način od ekološkog uzgoja i sigurnost u ono što jedete ne može biti bolji ako ste uzgojili povrće u vlastitom domu na vlastitom vrtu.

Uzgoj presadnice povrća

Za uzgoj kvalitetnog povrća prvi korak je kupnja kvalitetne i dobre presadnice povrća. Sam uzgoj presadnice povrća započinje od kvalitetnog sjemena. Ukoliko je ono poznate kvalitete i uspjeh kasnijeg uzgoja presadnice i povrća biti će zagarantiran.
Za presadnice povrća smatramo da su kvalitetne ako će dati dobre rezultate u proizvodnji povrća, sorta presadnica, te koja brzo napreduje i raste, a uz to je otporna na stres i razne štetnike i bolesti.
Naravno, za kvalitetnu presadnicu smatramo svakako i one koje daju bogat i veliki prinos, u konačnici daju ekonomsku isplativost.

Veliki broj proizvođača presadnica povrća imaju iskustva sa uobičajenim presadnicama od rajčice tj. paradajza, paprike, kupusnjača i zelenih salata. No iskusniji moraju imati iskustva sa uzgojem presadnica povrća kontenjerskom proizvodnjom. Na rast i sam uspješan uzgoj presadnice povrća kreće od kvalitetne i mineralima bogate zemlje do uvjeta u kojima presadnice rastu. Mnogima nije poznato da će presadnice povrća kvalitenije i bolje uspjevati ukoliko se one obrađuju na poseban i pažljiv način, te da se sade točno u dan prema kalendarskom datumu za tekuću godinu za određenu vrstu povrća.
Presadnice povrća (flanci) uglavnom se uzgajaju u zatvorenim i često u grijanim prostorima u plastenicima ili staklenicima.

Proizvodnjom presadnica postiže se da povrće dospijeva ranije na naš stol. Zatim oneosiguravaju bolji rast i uspjeh, te u konačnici bolji i veći prinos berbe. Time što se skratio vijek vegetacije na otvorenom i nekontroliranim uvjetima, bolje se koristi samo tlo i može se uzgajati više kultura u toku sezone.

Većina kvalitetnih proizvođača povrća odnosno presadnice povrća uzgajaju u malim takozvanim kontejnerima. Svako sjeme se postavlja u vlastiti mali kontejner te kasnije presađuje u mali lončić. Naposljetku se presadnica vadi zajedno sa cijelom zemljom lončića i korijenom te postavlja u zemlju. Biljka zahvaljujući ovim postupkom ne doživljava stres prilikom sadnje i niti nema zastoja u razvoju jer se ne oštećuje korijen.

Sijanje i kvaliteta presadnice

Presadnice povrća ili flanci siju se krajem siječnja i početkom veljače i to od kupusnjača do salata za vanjsku proizvodnju. Sredinom drugog mjeseca siju se kupusnjače za najraniju vanjsku proizvodnju, te rajčica ili paradajz i krastavci.
Sredinom ožujka zatim se siju od rajčice, paprike, patlidžana, a krajem trećeg mjeseca pa do početka travnja siju se krastavci, tikvice, lubenice i slično.

Kvalitetu samih presadnica može se poboljšati ili popraviti takozvanim kaljenjem presadnice. Kaljenje presadnice povrća obuhvaća niz zahvata u proizvodnji povrća, zahvaljujući kojem nakon sadnje pozitivno utječe na njihov brž rast i kasniju bolju prilagodbu na vanjske lošije uvjete u odnosnu na one kontrolirane zatvorene uvjete u staklenicima i plastenicima koje su imale kada su nikle i rasle iz sjemena do veličine presadnice.
Kaljenje same presadnice povrća započinje nakon što biljka nikne iz sjemena. Nakon tih par dana snižava se temperatura za desetak stupnjeva, a cilj je da se nakratko obustavi rast vansjkog dijela presadnice, te da se za to vrijeme jača i raste korijen.
Pored ovog jedan od postupaka je i provjetravanje kojim se dovodi svjež zrak u staklenike i plastenike, čime se regulira temperatura i vlažnost. Presadnice povrća najviše rastu zadnjih dva tjedna prije same sadnje, tada se zalijevanja smanji, klijališta presadnica otkrivaju i nose van i preko noći po potrebi prekrivaju.


Kvalitetnu i dobru presadnicu možete prepoznati na način da ima zdravu i prirodnu boju, razvijen korijen, sa barem 4 ili više listova. Stabiljka presadnice je čvrsta i svježa. Nadalje, da biste bili sigurni u kvalitetu presadnice morate je kupiti od kvalitetnog proizvođača. To naravno ovisi o vašem iskustvu ali i navici kupovine od istog proizvođača ako ste zadovoljni sa njime i kvaliteotom presadnica koje iz godine u godinu nudi.