Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Priprema slika za osobne dokumente? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Priprema slika za osobne dokumente

Napredkom tehnologija i razvojem digitalnih foto aparata u kućnoj radinosti postaje sve manji problem napraviti i pripremiti fotografije odnosno slike za osobne dokumente. Sve što je potrebno da biste kod kuće napravili kvalitetne slike svog profila jeste što kvalitetniji fotoaparat i dobro poznavanje rada na računalu. Naposljetku, spremnost za učenje može donekle zamijeniti i dobro poznavanje rada na istom.

Zbog čega se ljudi sve više odlučuju za izradu osobnih slika za dokumente u kućnoj radinosti? Stoga jer je moguće, donekle jednostavno ukoliko ste računalno dovoljno pismeni, ispada jeftinije, a ono najbitnije volite se sami uslikati i procijeniti na kojoj od slika ste sebi najbolje ispali.

Slikanje za osobne dokumente

U ovom će vam dobro doći još jedna ruka mada većina fotoaparata ima mogućnost postavljanja automatskog snimanja pa ukoliko nemare pri ruci brata, susjeda ili nekog pomoćnika ovo također možete odraditi sami.
Preporuka je svakako slikati vani, jer u zatvorenom prostoru teško da ćete dobiti kvalitetno osvjetljenje kakva postoje u raznim foto studijima. Dakle, postavite stolac negdje vani na bijeli ili svjetliji zid (udaljen oko 50-100cm), vi kao objekt slikanja ne smijete biti na direktnom udaru sunca te naravno sunce nikako ne smije udarati direktno u fotoaparat već mora biti iza leđa fotografa.
Idealno bi bilo kada bi bilo moguće slikati sa stalka, ali proći će i fotografija iz ruke. Fotoaparat mora biti visinski postavljen nešto malo više od vaše glave a udaljen po procjeni oko 2m, te pošto se radi o kućnim fotografijama imati ćete na raspolaganju više pokušaja koje ćete na kraju moći sve pregledati i odabrati onaj najbolji.
Postavite fotoaparat i pripremite ga kako bi dao najbolje fotografije, postavite najvišu moguću rezoluciju, ako niste sigurni kako podesiti fotoaparat u detalje postavite ga u AUTO mod.
Na slici za osobne dokumente ne smijete se smijati, trebate biti ozbiljni, te je dobar savjet da pokušate uslikati i par fotografija da zaokrenete stolicu pod laganim kutom od fotoaparata. Dakle da stolac ne stoji ravno prema leći kamere već je pod malim kutem zakrivljen (10-20°), vi sjedite na njemu ravno u smjeru stolca ne kamere, te samo malo okrenete glavu direktno u kameru preko ramena. Pripazite, da kut bude izrazito mali. Ovo je jedan od zgodnih savjeta kako fotografija može ispasti zanimljivo i dobro.

Kako improvizirati umjetni stalak

Postavite kameru na neki viši stol i na njega kutiju ili stolicu koja je sveukupna visina oko 20-50 cm više od vrha vaše glave kada sjedite. Provjerite da je dobro namještena te postavite u opcijama digitalne kamere snimanje sa odgodom od barem dvije sekunde. Kada kliknete odmaknite se rukom od kamere i imati ćete gotovo pa savršenu fiksiranu kameru i slike bi trebale ispasti još bolje.

Dimenzija slika za osobne dokumente

Veličine i dimenzija slika za osobne dokumente možete pronaći na MUP službenim stranicama kao i odlične upute za pripremu fotografije za osobne dokumente na ovoj stranici. Na ovim stranicama možete provjeriti kako bi vaša slika morala izgledati u konačnici i što je ispravna slika za osobne dokumente.
  • Za osobnu iskaznicu, putovnicu, diplomatsku i službenu putovnicu, dimenzije su 35 x 45 mm.
  • Za vozačku dozvolu, putni list 30 x 35 mm.


Obrada fotografije u računalnom programu

Preuzmite sve slike na računalu i provjerite da li su dobro ispale, da li su dovoljno osvjetljene, oštre i kvalitetne. Po vlastitom izboru odaberite onu najbolju. Za obradu slike biti će vam potreban program za obradu fotografije, preporučamo potpuno besplatan GIMP i za njega u jednom od naših članaka (link na dnu) je objašnjeno kako obraditi fotografiju. GIMP program možete pronaći na google tražilici i skinuti ga i instalirati besplatno, jer je slobodan za korištenje i preuzimanje bez ikakvih ograničenja.
Naša je preporuka svakako proučiti članak o obradi slika u GIMP besplatnom programu.