Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Prvi na Google? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Prvi na Google

Prvi na Google tražilici znači mnogo. To većina današnjih korisnika i web surfera već zna. Ako si prvi na Google u pretraživanju za određeni pojam, vrlo je vjerojatno da će korisnik kliknuti upravo na tvoj link. U nekim statistikama koje se provode, čak dvije trećine korisnika klikne na prvi link koji ponudi Google.

Zasigurno se pitate zbog čega naslov članka glasi baš "Prvi na Google", a ne kako biti prvi na Yahoo, Bing ili još bolje kako biti prvi na web tražilicama? Razlog je vrlo jednostavan. Stoga što je Google broj jedan, najnaprednija i najpopularnija Internet tražilica danas. Ako vaša stranica nije indeksirana od strane Google tražilice ili se ne nalazite na prvoj stranici među prvih 10, možete gubiti znatan broj posjetitelja svakog dana.Nemojte dopustiti da vam konkurencija preuzme potencijalne kupce i korisnike.

U današnje vrijeme nerijetko čujemo da trebate biti ne nužno prvi već barem na prvoj stranici Google tražilice ukoliko želite dobiti kvalitetnu i brojnu net publiku. To ujedno znači da vaše stranice za određeni traženi pojam mora biti među prvih 10 u odnosu na sve ostale konkurentske stranice koje se bave sličnim uslugama i djelatnostima ili nude slične proizvode. Ali ni to nije ponekad dovoljno. Da biste izvukli maksimalnu korist trebate imati postavljeni cilj da uvijek težite da budete ako ne prvi na Google, da težite da budete što bliže ovoj poziciji.

Zbog čega? Ukoliko se nalazite na dnu, primjerice na 8. do 10. poziciji na prvoj stranici dobiti ćete nekih skromnih 3% posjetitelja koji pretražuju Google nekim pojmom. Vjerojatno niste skromni i pitate se kako ugrabiti preostalih 97% posjetitelja. Nažalost to je nemoguće, ali ako ste prvi na Google uhvatiti ćete i primiti klikove gotovo 50% posjetitelja za traženi pojam.

Najpopularnija studije koja su isključivo provedene baš za ovu tematiku, točnije koliko utječe pozicija na Google tražilici sa brojem posjeta dane su u jednostavnim brojkama ispod.

  • 1. (prvi na Google) >42% posjetitelja
  • 2. 12%
  • 3. 8%
  • 4. 6%
  • 5. 4%
  • 6. 4%
  • 7. 3%
  • 8. 3%
  • 9. 3%
  • 10. 3%

Postoje razne analize i statistike vezane za ovu temu, no svaka od njih iznosi sličnu činjenicu, da prvi na Google preuzima uvijek više od 50% posjetitelja, slijedeće dvije pozicije su također u rasponu više od 10% posjetitelja, dok svaka slijedeća pozicija ispod prima daleko manje posjeta.

Objasnimo gore gore navedene brojke. Recimo da ste uspjeli ostvariti da se vaša stranica nalazi na prvoj stranici Google za neku ključnu riječ. Isto tako pretpostavimo da se ta ključna riječ pretražuje dnevno 1.000 puta. Ako se nalazite na 7 do 10-toj poziciji, primiti ćete svega 30 posjeta dnevno, ako se nalazite na drugoj zaprimiti ćete 120 posjeta dnevno, ili ako ste na samom vrhu onda zaprimate impresivnih >420 posjeta za tu ključnu riječ.

Ne postoje nikakvi dodatne znanstvene studije ili dokazi da su gore navedene brojke točne. Naravno, Google bi mogao dati točnije i precizne podatke, no vrlo dobro smo sigurni da oni nemaju potrebe ni interesa da ih objelodane.

Stoga Vam je bitno i dovoljno znati slijedeće, budite što bliže vrhu na Google tražilici i imati ćete publiku. Dovoljno je još znati da nije svejedno za bilo koju ključnu riječ, već za one koje ljudi najčešće i najviše traže.

Zaključimo na kraju, bolje je biti 10-ti na Google za ključnu riječ koja se traži dnevno 1.000 puta, nego prvi za ključnu riječ koja se dnevno pretražuje 10 puta. U prvom slučaju ako ste deseti, primiti ćete oko 30 posjetitelja dnevno, dok za drugu situaciju kada ste čak i prvi na Google zaprimiti ćete svega 4 posjetitlja dnevno.