Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak PVC stolarija? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

PVC stolarija

PVC stolarija jedan je u današnje najčešćih izbora prilikom gradnje kuća. Razlozi su jednostavni, ekonomična isplativost, no gotovo uvijek se ljudi nađu u nedoumici što uzeti jer nisu do kraja upoznati ili nisu sigurni da će PVC stolarija zadovoljiti njihove potrebe.

Da biste znali je li PVC stolarija dobra za vas morali biste znati njihove prednosti i nedostatke, pa ćete na taj način sebi olakšati odabir.

PVC stolarija - općenito


PVC stolarija je dugotrajna i funkcionalna kada uzmemo u obzir osnovne karakteristike i zahtjeve koja onda mora zadovoljavati. Nije zahtjevna za održavanje, a izgledom je gotovo pa vrhunska i isplativa. U zadnje vrijeme tržište je preplavljeno zbog velike potražnje za PVC stolarijom, pa postoji niz proizvođača od renomiranih svjetskih brandova do manje poznatih imena. Jedno što se možete složiti da gotovo pa da nema lošeg sustava izvedba PVC stolarija, već da postoje oni vrlo kvalitetni i srednje kvalitetni.
PVC stolarija može zadovoljiti sve vaše potrebe trebate li PVC prozore ili PVC vrata, klizna vrata i stijene, rolete ili grilje. Svi sustavi rade na vrlo sličnim principima, dolaze sa nekoliko komora i uglavnom LOW-E staklima sa punjenim plinom ili bez.

PVC stolarija uvijek dolazi sa dvije brtve, čak i oni koji su navedeni da su sa tri brtvila. Kod tih radi se u principu o profilu koji ima srednju brtvu, koji je ujedno i kopija aluminijskih profila i njih je na tržištu svega 1/10.
Kod takvih sustava sa srednjom brtvom pridodana je vanjska brtva koja gotovo pa da nema nikakvu funkcijo nego se koristi samo za marketinške svrhe da navede kupca za odabir njihove PVC stolarije. Takva brtva nije u presjeku niti dimenzijama kao unutarnja, jer da je prava brtva prozor ne bi bilo moguće zatvarati iz razloga što okov ne bi mogao prenositi silu priljubljivanja krila prozora doprozornik.


Prednosti PVC stolarije

Za one manje strpljive evo ukratko nekoliko prednosti koje nudi PVC stolarija:
  • ekonomična isplativost (povoljna cijena)
  • visoka trajnost (40-50 godina)
  • vrhunska toplinska i zvučna izolacija
  • pogodna i otporna na različite vremenske uvjete
  • kvalitetno brtvljenje
  • lako i jednostavno održavanje i čišćenje
  • izbor svih dimenzija i boja
  • savršeni estetski dizajn

PVC stolarija je izuzetno kvalitetna, te svoju kvalitetu i povjerenje kupaca odražava zbog visoke dugotrajnosti, jednostavnosti održavanja i čišćenja, kvalitete okova i kompletnog mehanizma i uvijek ugodnim i lakim otvaranjem i zatvaranjem prozora i vrata.
Možda se netko neće složiti u ovome, no većina kvalitetne PVC stolarije izrađena je na način da su mogući svi načini podešenja i ugađanja prozora, tako da se oni uvijek moraju lako i kvalitetno otvarati i zatvarati. Ukoliko nešto zapinje, potrebno je provjeriti sva podešenja i imati na umu da je svakako preporučeno mehanizam prozora jednom godišnje podmazati.

PVC stolarija u odnosu na drvenu stolariju, nije potrebno zaštiti nikakvim dodatnim lakovima niti lazurama jer je postojana na vanjske utjecaje i otporna na sunčeve UV zrake. Vrlo ima dobra toplinska i zvučlna izolacijska svojstva, te su dizajnirana na način da ne mijenjaju svoj oblik niti pod uticajem visokih ljetnih temperatura.

PVC stolarija je teško zapaljiva, no ipak gori. Bitno je napomenuti da će se zapaliti tek kad je u doticaju sa razbuktalom vatrom visoke temperature.


Nedostaci PVC stolarije


  • potrebno češće prozračivanje prostora
  • mogućnost razvoja plijesni zbog kondenzacije pri lošoj izvedbi prozora

Kod svega pa tako i kod PVC stoalrije bitno je održavanje. Deklarirano vrijeme trajanja prozora ne znači da će nakon tog perioda prozor biti neispravan, već da u tom definiranom vremenu neće doći do nekih bitnijih promjena, od funkcionalnosti do estetika i izgleda.
Prva PVC stolarija koja se pojavila na tržištu bila je sklona promjeni boje nakon nekoliko godina vanjskih utjecaja.

Kvalitetna PVC stolarija mora se odlikovati kvalitetnim zavarenim kutnim spojevima jer u suprotnom postoji mogućnost ulaska zraka i u komoru gdje nakon nekog vremena može uništiti okov zbog kondenzacije. Na područjima blizu mora (slani zrak) ta pojava je još ubrzanija zbog brže propadanje okova.

Može doći i do oštećenja PVC okvira, posebice na višim katovima zgrada i objekata jer su oni trajnije i jače izloženi UV zrakama. Naravno, ako nisu pri izradi istih korišteni kvalitetni profili.

Kvalitetna PVC stolarija mora imati i LOW-E stakla, low energy stakla. To su stakla koja sa svoje unutarnje strane imaju elektrostatski nanos željeznog oksida koje zahvaljujući tome doprinose uštedi na grijanju.

Za PVC stolariju često se čuje da nije pogodna za more. Razlog je jedini taj što se u takvim krajevima prozori sa razlogom štite sa škurama (šalaporkama) i ugrađuju na sam rub fasade kako bi što kvalitetnije odolijevali buri. PVC stolarija na suncu se širi, a kad je hladnije skuplja pa nije najiedalniji izbor i rješenje za to podneblje.
Na kontinentu je drugačije, prozori se zaštićuju roletama i uvlače kod montaže.