Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Štedne žarulje? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Štedne žarulje

Štedne žarulje utroše čak i do pet puta manje električne energije nego klasične žarulje sa žarnom niti koje daju istu količinu svjetlosti. Bitno je također i napomenuti da štedne žarulje traju i do osam puta duže od klasičnih žarulja. Jedini "nedostatak" štedne žarulje je taj da je u početku skuplja, te se ona isplati nakon par godina sve ovisno koliko se u određenoj prostoriji koristi. Stoga je svakako preporučljivo ako ne zamijeniti sve, onda svakako barem one žarulje sa štednim na mjestima gdje najviše i najduže koristite upaljena svijetla u kući. Najčešće je to dnevna soba, blagovaona, kuhinja ili možda i dječja ili radna soba.

Najkorištenija i najraširenije štedne žarulje jesu fluorokompaktne koje možete pronaći u svakoj trgovini, te već koju gotovo svaka obitelj posjeduje u svom domu. One su do oko četiri puta energetski efikasnije uz istu količinu osvjetljenje prostorije. Klasične žarulje možete zadržati na mjestima gdje se one rijetko pale, primjerice na tavanu, podrumu ili WC-u.

Sve je uobičajeno da ljudi oko svojih okućnica pale kućnu rasvjeta pred ulazom ili garažom. Osim što osvijetljena kuća ljepše izgleda, ugodnije joj je i pristupiti jer ne moramo po mraku tražiti stepenice ili bilo što na što bi se mogli spotaknuti. Pored svega imamo neki osjećaj da osvijetljena kuća i u neku ruku tjera "nepoželjne" posjetioce i čime naglašavamo da smo kod kuće.
Svakako je za ovu upotrebu preporučljivo postaviti automatske prekidače i detektore pokreta, koji sami pale žarulju za vrijeme mraka i kad netko pristupi našem dvorištu ili kući. Osvijetljenje se automatski gasi nakon par minuta i time uvelike štedimo električnu energiju s time da imamo željeni efekt, da je kuća osvijetljena kad god netko prilazi ili kad je potrebno osvijetliti prilaz kući.

Kod opremanja stana morate znati da štedne žarulje nisu jedine koje štede energiju. Ovome doprinosi i interijer doma. Ako obojite unutrašnjost doma u svjetlije tonove, prostorija se može osvijetliti kvalitetno i optimalno sa manjom količinom svjetlosti. Prozori moraju biti dobro postavljeni i dovoljno veliki kako bi danju štedili energiju ne trošeći na bespotrebno paljenje svijetla. Pored svega, danje svijetlo je daleko zdravije od bilo koje vrste žarulja.


Isplativost štedne žarulje - računica

Prilikom kupovine štedne žarulje morati će se izdvojiti više desetaka kuna za jednu štednu žarulju, dok klasična košta manje od desetak kuna.
Računica isplativosti je jednostavna. Ako uzmemo u obzir da u jednoj prostoriji (dnevna i boravak) koristimo dvije žarulje od oko 50W i prosječno svijetle oko 5 sati dnevno, ispada da godišnje utroše oko 180kWh. Ako ovome pridodamo da je cijena jednog kWh oko 70 lipa, ispada da utrošimo godišnje cca 130Kn. U ovo nećemo uračunati da cijena energenta svakodnevno raste i da će i nadalje rasti. Štedne žarulje koje daju istu količinu svijetlosti, dakle dvije žarulje od oko 12W će ako dnevno svijetle oko 5h utrošiti godišnje oko 44kWh ili oko 30 Kn.
Ako sada usporedimo cijenu, to je oko 100kn, što možemo zaključiti da nam se ove štedne žarullje već nakon godinu dana počinju isplaćivati. Posebice ako računamo da im je vijek trajanja četiri put duži, a pretpostavimo da će klasična tada trajati godinu dana a štedna žarulja četiri godine. Za ovo razdoblje uštedjeti ćemo

Period od jedne godine
Štedne žarulje - cijena cca 2kom x 50 Kn - 2 x 23W = 44kWh godišnje ili 30Kn
Klasične žarulje - cijena cca 2kom x 5 Kn - 2 x 50W = 180kWh godišnje ili 130Kn


Period od četiri godine
Štedne žarulje = cijena 2kom x 50kn = 100Kn + 30Kn godišnje x 4 godine = cca 220Kn
Klasične žarulje = cijena 2kom x 5 kn x 4 godine = 40Kn + 120kn godišnje x 4 godine = cca 520 Kn

Dakle razlika je da za četiri godine uštedimo otprilike 300Kn i više. U ovo naravno nismo uračunali da u kući imate više žarulja, te ukoliko više svijetlite sa štednima možete godišnje štedjeti i više od 200 Kn.


Koje štedne žarulje kupiti?

Ako kupujete štedne žarulje nemojte uvijek gledati na cijenu. Svakako je preporuka uzeti štedne žarulje poznatih i renomiranih proizvođača, te višeg energetskog razreda. Takve žarulje najčešće su skuplje u početku, ali više štede, dolaze sa garancijom vijeka te daju nešto više svjetlosti i dulje traju.

Najdalje je u svemu tome stigla Australija koja je 2010. godine izbacila klasične žarulje sa žarnom niti iz uporabe, a blizu ovakve odluke je i Europska unija. U Europskoj uniji su već zabranjene žarulje sa žarnom niti od 100W i veće.