Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Tende? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Tende

Tende su sekundarni ili dodatni pokrivači koji su pripojeni obično na vanjski zid objekta, zgrade ili kuće. Tende se obično sastoje od platna satkanog od akrila, pamuka ili poliestera, te vinil lamiranih do poliesterskih tkanina koji se pričvršćuju na aluminijske, čelične ili željezne konstrukcije. Ponekad kao materijal za njihovu građu i konstrukciju koristi se i drvo kao i neki drugi poluprozirni materijali bazirani na plastici.

Tende primjena

Tende se najčešće koriste u ljetnim i vrućim danima kao zaštita od sunca, no one štite i od kiše. Tende izrađene od platna nisu preporučljive ni ne koriste se prečesto u krajevima gdje ima puno padalina (kiše, snijega ili tuče) kao i u vjetrovitim područjima gdje zbog ovakvih loših vremenskih uvjeta i opterećenja može doći do oštećenja.

Tende se najčešće postavljaju na balkonima i terasama, iznad prozora, vrata ili iznad površina uz pločnik. Ako bi se na tende pridodali nosivi stupovi tada to više nisu tende, to su nadstrešnice i kao takve mogu biti daleko većih dimenzija. Njih koriste hoteli pri svojim ulazima, restorani u svojim otvorenim prostorima i slično.

Primjena tendi je raznolika i koristi se najčešće u ugostiteljskim objektima, dok u poslovne svrhe oslikane tende mogu se koristiti kao vrsta reklame. Veliki tende sa reklamama su ustvari veliki jumbo plakati koji ujedno imaju osim funkcije marketinga i pružanje ljeti hlada, te pružaju zaštitu od padalina kiše ili snijega.

U hladnijim krajevima većina tendi se ne moraju skidati krajem ljeta, već mogu ostati uvučene
za zimskih dana ili tende mogu već svojom konstrukcijom unaprijed biti predviđene i izrađene na način da su prikladne i za te lošije vremenske uvjete.

Karakteristike tendi i podjela

Tende su uglavnom izrađene od laganih i čvrstih aluminijskih konstrukcija, te prekrivene sa impregniranim ili ceradnim platnima, akril vodootpornima. Tende štite najčešće od sunca i UV štetnih zraka. Mogu biti raznih oblika, te se najčešće izrađuju dimenzijama po željama kupaca. Tende dolaze u raznim bojama i mogu biti oslikane, kao što je to u tekstu gore opisano za primjerice potrebe reklamnih oglasa.

Tende mogu biti fiksne i pomične. Pomične mogu biti ručne koje se otvaraju pomoću pripadne ručke, a postoje i tende koje su opremljene motorom te ih snaga motora otvara i zatvara. Tende također mogu biti i potpuno automatizirane te su takve opremljene senzorima za detekciju vjetra, kiše i sunca, pa ovisno o vremenu one se automatski otvaraju i zatvaraju.