Ovdje može stajati Vaša reklama

Želite sponzorirati članak Traktorska freza? Požurite jer ovaj članak još nema zakupljenog sponzora!

Kontaktirajte nas:
Moja tvrtka portal
Detaljnije o Moja tvrtka

Traktorska freza

Traktorska freza kao dodatni traktorski priključak namijenjena je za usitnjavanje zemlje. Priključuje se na prikjučno vratilo traktora i koristi za omekšavanja zbijenih i tvrdih tla, te time je olakšana kasnija obrada zemljišta.
Idealna je za korištenje u vrtu, staklenicima, plastenicima ili poljoprivrednim zemljištima i kao takva, traktorska freza predstavlja nezamjenjiv alat u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Rotor - traktorska freza

Rotor traktorske freze sadrži parove noževa koji mogu biti najrazličitijih oblika, no najuobičajeni su u obliku slova L. Širina obradive površine sa traktorskom frezom može biti od pola metra pa čak do 5 metara širine. Naravno, sam učinak traktorskih freza i obrada zemljišta je kvalitetnije kada je kretanje traktora sporije i pri većem broju okretaja samog rotora.
Budući da je traktorska freza pripojena na traktor preko kardana na izlaznu osovinu traktora, naročito je potrebno posvetiti pažnju da li snaga samog motora traktora odgovara predviđenoj snazi na koju se ta traktorska freza može pripojiti. Neko se pravilo uzima da traktorska freza po širini zahvata od jednog metra zahtjeva oko 30-ak konjskih snaga motora.

Karakteristike traktorskih freza i podjela

Traktorska freza se može karakterizirati po nekoliko specifičnih osobina, kao što su to: širina radnog zahvata, nominalna snaga motora traktora, broj noževa freza, dubina obrade tla, broj okretaja i mogućnost bočnog pomaka.
Traktorske freze obzirom na podjelu mogu biti fiksne, a mogu i dodatno biti opremljene sa sustavom pomaka u stranu. Ovaj sustav može biti izveden na način ručnog upravljanja sa mehaničkim pomakom ili automatiziraniji, hidraulički.
Pored gornjih navedenih karakteristika i podjela bitno je napomenuti i sam način sustav prijenosa rotacije na traktorsku frezu. Sam prijenos sa reduktora na noževe može biti izveden preko remena ili lanca. Dok preko zupčanika imaju izvedene traktorske freze sa velikim tj. širokim radnim zahvatom obrade zemljišta.
Rotacija freza se odvija u većini slučajeva u smjeru kretnje traktora. No, kod nekih traktorskih freza se rotor okreće u suprotnom smjeru te to nazivamo freze sa kontrarotacijom noževa. Ovakve freze prikladne su za obradu livada.

Održavanje traktorske freze

Kako bi traktorska freza besprijekorno funkcionirala, te zbog visokih i zahtjevnih rotacija i sila mora biti često provjeravana i nauljana. Razinu ulja naziva hipenol potrebno je često provjeravati, a kako je deklarirano i od strane samog proizvođača potrebno ga je sukladno tome i mijenjati.